DELA
Linus Söderström HV71 Oscar Alsenfelt Malmö Redhawks Foto: SmålandsSporten

För bara en liten stund sedan slog Malmö Redhawks ut seriesegraren Växjö Lakers redan i kvartsfinal-rundan och samtidigt bestämdes HV71:s kommande semifinalmotståndare. En mardrömsmotståndare för Jönköpingslaget.

Växjö Lakers blev för bara en liten stund sedan utslagna av Malmö Redhawks och fick därmed ett abrupt slut på säsongen. Malmö vann kvartsfinal-serien med 4-2 över seriesegraren och man kommer dessutom att fortsatt hålla sig i smålandstrakten. För nästa motståndare är nämligen HV71. Ett lag som skåningarna haft det relativt lätt emot denna säsong.

Växjö Lakers var storfavoriter att gå långt i slutspelet och från vissa håll talades det om ett nytt SM-guld. Dock blev det nu inte så och smålänningarna tvingades till en tidig semester. Däremot så är HV71 kvar i slutspelet efter att man besegrat Färjestad BK med 4-0 i matcher.

Fördel Malmö i matchserien

HV71 och Malmö möttes vid fyra tillfällen under grundserien och det var ett Malmö som gav Jönköpingslaget en del huvudbry. Skåningarna vann matchserien med hela 3-1, vilket talar om att vi kanske får se en tät och tuff semifinalserie mellan lagen.

Malmö starkare statistiskt

Ser vi statistiskt sett på de möten som avverkats lagen emellan, så har Malmö varit det bättre laget. Malmö har +6 i målskillnad mot HV71 och dessutom SHL:s bästa målvakt i Oscar Alsenfelt, med 94.46 i räddningsprocent. Samtidigt har HV71 Linus Söderström på en andra plats i ligan med 94.32 i räddningsprocent. Malmö var grundseriens bästa lag i powerplay med 27.21% jämfört med HV71 som slutade på en 11:e plats med 16.67%. I boxplay slutade skåningarna på en andra plats med 84.62%, medan HV71 slutade på en 11:e med 76.56%. Ser man till lagets skyttekungar, är skånelaget starkare även där. Ilari Filppula, Andreas Thuresson hamnade på en delad första placering i den interna skytteliga med 33 poäng var och Fredrik Händemark hamnade på tredje med 32 poäng. I HV71 hittar vi Mattias Tedenby och Ted Brithén överst på pallen med 31 poäng vardera.

Allt handlar inte om siffror

Men allt handlar inte om siffror. Ser vi till hur lagen har presterat under säsongen, så har faktiskt HV71 varit det jämnare laget. På de 52 omgångarna har man följande resultat: 33 vinster och 19 förluster, jämfört med Malmös 26 vinster och 26 förluster. HV71 har hållit intensiteten i matcherna uppe och man har spelat smart. Malmö har pendlat i sitt spel. Höga berg och djupa dalar för att sammanfatta det hela.

Två hungriga lag

Båda lagen är två lag som vill föra spelet. Man vill komma in i den offensiva zonen med fart och gå rakt på mål. Nu när det är slutspel handlar det om betydligt mer än bara poäng och placering. Vilket blev tydligt i matchserien mellan Växjö och Malmö. ”Motivation slår klass,” är ett väl använt ordspråk och i detta fall stämmer det bra. Malmö ville mer helt enkelt.

I den analkande semifinal-rundan torde vi få se två lag som hungrar efter ett SM-Guld. Senast Malmö vann LeMat var 1994, så det är klart att både Skåne och Malmö vill mycket. Senast HV71 vann SM-Guld var 2010 och klubben har åkt ur kvartsfinal-rundan de senaste sex åren. Det är lika tydligt där att Jönköping och HV71 vill vinna. Nu när Växjö blivit utslagna, står Smålands hopp till HV71.

Tror på en lång serie

Jag tror på en lång serie lagen emellan där det är svårt att sia om utgången. Trots att Malmö vunnit tre av fyra matcher denna säsong, betyder just det ingenting när lagen nu drabbar samman igen. HV71 har fördel visserligen med hemmaplans-regeln, men inte heller där spelar det större roll. Malmö har visat att man kan slå de bästa lagen framför den bästa publiken. Dock tror jag att det laget som gör första målet i matcherna, kommer att ha en stor fördel under matchens gång. Dessutom kommer Linus Söderström och Oscar Alsenfelt att bli de två avgörande nycklarna.

HV71 inleder hemma i Kinnarps Arena lördagen den 1 april kl. 15.15.