Hem Krönikor Krönika: Därför lyckades HV71 att ta finalserien hem till Kinnarps

Krönika: Därför lyckades HV71 att ta finalserien hem till Kinnarps

68
0
DELA
HV71 Foto: SmålandsSporten

För bara en liten stund sedan tvingade HV71 fram en sjunde och avgörande finalmatch mot Brynäs IF. En match man egentligen dominerade från start till mål. Men varför vände man underläge till kvittering i serien? SmålandsSporten tror sig veta svaret.

Knäppt experterna på fingrarna

Vi har sagt det tidigare. Experterna har sagt det tidigare. Medierna har sagt det tidigare. Ja, egentligen alla inblandade förutom HV71 själva och Fansen. HV71 står långt utanför favoritskapet. En tanke som de allra flesta numera får äta upp. HV71 är efter kvällens uppvisning i Gavlerinken stora favoriter till att om bara två dygn plocka hem LeMat. SHL:s egen pokal.

I kvällens svåra bortamöte med Brynäs visade Jönköpingslaget att man är en vinnar-organisation. Att man har ett lag som håller under hård press. Inför kvällens batalj var man piskade att vinna om man ville få till en sjunde och avgörande match på hemmaplan. HV71 har haft några tunga år, vilket jag väljer att inte gå in på i detta sammanhang, men klart är att den framgång (oavsett hur lördagens möte slutar) som man nu röner, är föreningen väl förunnat. Att under en hel säsong knäppa experterna med flera på fingrarna, hålla toppnivå, spela med en fantasi och frenesi som är få lag förunnat, är riktigt starkt.

Trygghet i laget

Varför man vann, trots en hel del dramatik i slutet av kvällens möte, var lagets lugn, trygghet och stabilitet. Man litar på varandra och man vet att man hela tiden har varandras back-up. Sen att Linus Söderström har vuxit ut till en stabil och trygg målvakt, inger också lugn i det defensiva spelet. Vilket är en oerhörd viktig bit i lagdelen. Brynäs är inget lätt lag att möta och man har en del skickliga individualister med rutin. HV71 har också detta, men framför allt har man en kemi i laget som gör dem samspelta, oavsett hur tränare Lindbom väljer att sätta ihop formationerna. Samtliga lagdelar synkroniserar därför till 100%.

Vem står som segrare och varför

Visst talar hemmastatistiken emot båda lagen i denna finalserie, men spelar man som man gjorde idag, står HV71 till slut som segrare av SHL 2017. Varför?

HV71 har Kemi, Trygghet, Lugn, Tillit, Hjärta och 100% Kämpaglöd.

Läs också Lyckominuter gav HV71 sjunde avgörande – Dramatik in i det sista