DELA
Sverige Danmark Foto: Andre Ringuette/HHOF-IIHF Images

Sverige tog sin fjärde seger i och med kvällens vinst mot Danmark, men man gjorde det fortsatt utan att övertyga. Vilket får mig att fundera på hur man egentligen står sig mot topplagen.

Med ett lag av den kapaciteten, rutinen, stjärnglansen, bredden och talangen borde man egentligen hittills ha gått obesegrade efter sex matcher. Och vi som fans och åskådare ska kunna kräva betydligt mer av detta landslag än vad de har visat upp så långt.

Kan Grönborg ta de rätta besluten?

Tre Kronor, ledda av nye förbundskaptenen Rikard Grönborg, som på sina håll näst intill ifrågasätts huruvida han är rätt man att leda Sverige i detta VM, har inlett med fyra segrar och två förluster. Vinsterna har kommit mot blåbärsnationer som Tyskland, Lettland, Italien och nu senast mot Danmark och förlusterna har kommit mot de förmodade topplagen USA och Ryssland. Vilket i sig är oroväckande. Borde man inte ha fått ut mer av laget?

Tre Kronor har ett stjärnlag, kanske VM:s absolut starkaste på papperet. Visserligen är det en sak på papper och en helt annan på isen. Man är tröga i rörelserna, man tvekar i sitt agerande, man är inte alls samspelta, man har ingen fantasi i sitt spel, men framför allt agerar man inte som ett lag där ute på isen. Kan man få ordning på detta innan slutfasen av VM inleds? Framför allt, kan förbundskapten Grönborg få ordning på detta?

Slött och fantasilöst stora stunder

I kvällens möte med Danmark fick vi se en del av det spel Tre Kronor är kapabla till. Med speldirigenten Niklas Bäckström, slitvargen Oscar Lindberg och finliraren William Nylander kunde Tre Kronor till sist vinna med 4-2. Men segern satt långt inne. Stundtals visade just dessa tre herrar upp ett fantastiskt spel och många av grannationens spelare stod som statister. Trots en lång flygresa från Washington visade Niklas Bäckström upp vilken otrolig spelare han är och jag vill påstå att det var han som grundlade kvällens seger. Hur kommer resten av laget att svara upp på det?

Måste höja sig flertalet snäpp

Sverige måste höja sig i alla delar om man ska kunna vara med och slåss om de ädla medaljerna. Det defensiva spelet måste bli mer samspelt, kommunikationen är A och O där. Anfallsspelet måste bli mer aggressivt över hela banan, men framför i motståndarnas zon. Man gjorde en riktigt bra match mot Ryssland inledningsvis, men tankarna lutar mot att man fick sig en riktig törn mot ”den röda maskinen.” Kan man komma ur den, är mycket vunnet. Framför allt mot lag som Kanada, Tjeckien och Schweiz som man riskerar att få möta i kvartsfinal.

Bättre effektivitet i powerplay

Sverige har på de sex matcher man hittills spelat ett målfacit på 25-11 (+14), så visst har man gjort en hel del mål. I powerplay har man gjort 3 mål på 18 försök, vilket ger en total på 16.67% och med det är man rankad 9:a i VM. I Boxplay är man desto bättre och på 21 försök har man endast släppt in 2 mål, vilket ger en total på 90.48% och med det är man rankad 3:a just nu.

Sverige möter Slovakien på tisdag 16 maj och det är också den sista gruppspelsmatchen. Sen blir det intressant att se vem man får möta i kvartsfinal. Lettland har två matcher kvar att spela och man ligger fyra poäng efter Sverige. Förlorar Tre Kronor mot Slovakien och Lettland vinner sina återstående, kan de blågula i värsta fall hamna på en fjärde plats och därmed riskera att möta riktigt tufft motstånd. Oavsett, så börjar VM nu på allvar.