Josef Sollenby Tranås Bandy Foto: Marcus Vilson

Josef Sollenby har sedan 2010/11 representerat Jönköping Bandy, men valde efter föregående säsong att fortsätta sin karriär i Tranås. SmålandsSporten träffade Josef och fick ett längre samtal om hans tankar kring flytten, framtiden och varför det blev just bandy.

Hej Josef. Vem är du och hur länge har du spelat bandy?
Jag är en kille som precis fyllt 26 år, som är uppvuxen i Jönköping där jag fortfarande bor och jobbar hos min far på Konsum samtidigt som jag spelar bandy. Det är 50/50. Ungefär som två heltidsjobb. Bandy har jag väl egentligen spelat näst intill hela livet från det att jag var 6-7 år gammal. Så det har blivit några år nu. 

Hur kommer det sig att du började med bandy?
Man kan väl säga att det från grund och botten var kompisarna som bodde runt omkring som spelade. Samtidigt bodde jag ganska nära bandyplan. Dessa två sammantaget var egentligen varför jag började spela. Sen testade jag på olika sporter som innebandy, fotboll och bandy, men det var bandyn som tog den mesta tiden och det var den jag satsade på också. 

Man kan säga att det var just bollsporterna som fångade ditt intresse?
Bollsporter och framför allt lagsporter var det. Jag skulle inte vilja påstå att jag är en individuell idrottare, utan mer en lagspelare. Det är nog därför jag dragits mer till lagsporter. 

Men det var just bandyn som du fastnade för så att säga?
Ja, det var det. Jag kände väl att jag hade lite mer talang där än i övriga sporter, så det föll naturligt att jag satsade på bandyn.

SmålandsSporten intervjuade för ett tag sedan Kevin Blomqvist som du också är morbror till. Han berättade då att du har varit hans inspirationskälla i hans bandykarriär. Hur känns det att höra detta och har du själv haft någon som varit just din inspirationskälla i din karriär?
Det är jättekul att höra att han har sett mig som inspiration. Jag har väl mest sett upp till folk i föreningen, men vi har haft en spelare som jag speciellt sett upp till, Martin Bergqvist som har spelat i Jönköpings Bandy hela sin karriär. Han har haft kapacitet att spela betydligt högre, men har hela tiden haft ett enormt Jönköpings-hjärta och stannat. Lite som Johan Davidsson kan man säga. Så Martin är en kille som man har tittat väldigt mycket på och sett upp till och bollat väldigt mycket med. Han har varit väldigt mycket till stor hjälp och han har varit och är absolut en förebild för mig. 

Du lämnar JB för fortsatt spel i Allsvenskan med Tranås nu. Vad var det som gjorde att du valde just Tranås och hur känns det att lämna Jönköping Bandy?
Det känns lite både och. Jag tror att många som håller på med idrott känner att moderföreningen är något speciellt. Sen känner jag att det var dags för mig att ta ett nytt steg. Testa något nytt. Att det blev just Tranås är väl delvis för att jag inte vill lämna Jönköping som stad just nu. Att pendla till Tranås funkar absolut. Det finns visserligen andra klubbar runt om, men det kändes som att Tranås hade den bästa organisationen, de ville något liknande det jag vill och de har en bra och långsiktigt plan som jag känner att jag vill vara en del av. Helhetsbilden föll så att Tranås var det bästa alternativet för mig.

Du är ju fortfarande ung, men känner du att du kan fortsätta att utvecklas i Tranås?
Ja, det tror jag. Hade jag stannat i Jönköping tror jag att jag hade fastnat lite. Jag tror att jag behövde något nytt. För min egen utveckling var detta det bästa alternativet för mig.

Känner du till laget sedan tidigare?
Det gör jag. Många killar har jag mött tidigare. Sen är det fem nya spelare i Tranås i år, så visst är det några nya ansikten och de har en del lovande juniorer som är på väg upp. Visst är det lite nya ansikten, men många känner jag till då jag mött dem tidigare. Det är lite blandat.

Jimmy Magnusson följer med från Jönköping Bandy. Vad betyder det?
Det betyder väldigt mycket. Dels vad gäller pendlandet. Vi är egentligen tre killar från Jönköping som kommer att pendla och det gör väldigt mycket. det var också en del i varför jag valde Tranås. Både jag och Jimmy var lagkapten respektive assisterande kapten i Jönköping, så de tappade de två äldre nyckelspelarna i laget kan man säga. Det är lite synd, men jag tror att de löser det ändå.

När det kommer till just rutin, så besitter du en hel del. Vad kommer du att bidra med till Tranås?
Jag vet inte riktigt. Det är första gången jag byter klubb, men jag ska försöka att bidra med mycket kraft, mycket energi, mycket fysik. Det är det jag har hört att de saknat och det är det man har upplevt att de saknat. De har väl inte riktigt haft de fysiska backarna som verkligen inte lägger något emellan och det är just en sådan spelartyp jag strävar efter att vara. Vad gäller ledarbiten, tror jag att den kommer falla sig naturligt när man väl kommit in i gruppen. Det är nog lite så man är som människa tror jag.

Vad ser du mest fram emot?
Nya serien. De lägger om seriesystemet inför kommande säsong. I stället för en uppdelning på norr och söder, blir det nu en helhet. Det blir visserligen längre resor och nya lag att möta, men jag ser väldigt mycket fram emot att testa den nya serien. Sen allt runt omkring med nytt lag, ny förening och en liten annan bandykultur som det finns i Tranås med mer folk på läktarna, kan det bli en väldigt rolig säsong. 

Vad är ditt personliga och lag-mässiga mål kommande säsong?
På det personliga planet är det väl det alla idrottsmän och kvinnor strävar efter, att bli bättre. Att bli mer komplett i sin idrott. Det var lite det jag kände när jag beslutade mig för att byta klubb. Att bli bättre på allt helt enkelt. Vad gäller den lag-mässiga delen är det svårt att säga med den nya serien som kommer. Det kommer att bli en betydligt tuffare serie än tidigare år, för det är ju de bästa lagen från respektive del som slagits ihop till en serie. Det kommer att bli ett tuffare motstånd och prio ett är att hålla sig kvar i den serien. Tranås har börjat att bygga för ett långsiktigt mål. De har en tre-årig plan och målet är kanske inte att vara med och slåss i toppen de första åren, utan att det ska komma på sikt. Bygga från grunden, så det blir bra i längden. 

Avslutningsvis Josef. Får vi se dig i Jönköping Bandy i framtiden?
Ja, det tror jag. Det är nog inte helt omöjligt. Jag bor här, men man får se när det blir. Det kommer säkert att bli någon gång i framtiden.

SmålandsSporten önskar Josef lycka till i nya klubben och tackar för att han ställde upp.