Niklas Pålsson JIK Foto: Marcus Vilson

Att vara nykomling i en serie, oavsett sport, är inte alltid så lätt. Hur gör man då för att överleva det där första svåra året? SmålandsSporten har pratat med Niklas Pålsson, tränare i Jönköpings IK om hans tankar kring detta.

Jönköpings IK stod för en makalös säsong 2016/17 och man vann Allsvenskan Södra med sju poäng före konkurrenten FBC Kalmarsund. Och den enda förlusten efter ordinarie tid under hela säsongen kom mot just Kalmarsund. I och med seriesegern och en stark kvalserie, där man i sista Playoff 2-matchen borta mot Djurgården vann med hela 13-4, lyckades man att ta sig tillbaka till SSL (Svenska Superligan).

Bakom lagets framgång stod succétränaren Niklas Pålsson. En ödmjuk och bestämd tränare med en förmåga att se de små detaljerna. SmålandsSporten kontaktade Niklas och lyssnade med honom om hans tankar kring avancemanget och vad han tror krävs för att lyckas som nykomling.

Hej Niklas. Vad tror du krävs för att “överleva” som nykomling i en serie?
Det krävs väldigt många bitar, men det absolut viktigaste är att man är modiga och vågar. De nykomlingar som håller sig kvar och sedan lyckas att etablera sig, är de som vågar spela och vågar utmana de bästa. Det är det vi måste våga göra – som lag.

Vad är det som gör det svårt för vissa lag att stanna kvar i en division, medan det till synes för andra ser enklare ut?
Det är säkert många aspekter, svaret på första frågan är en del av det. Jag tror att man måste ha en bred trupp där man som tränare litar på sina spelare, så att man inte står och faller med en skada. Det kan ofta vara skillnaden mellan två nykomlingar där man byggt allt kring en spelare kontra om man försökt bygga ett starkt lag. Skulle din centrala spelare då bli skadad så står man kanske och faller med detta. Inte spelmässigt men dynamiskt.

Hur viktig är ekonomin i sådant här avseende?
Ekonomin är alltid viktig i elitidrotten. Det viktigaste för oss i JIK är att ha positiva siffror och ett sunt tänk kring våra utgifter. Vi vet att vi har en lång bit kvar till de ledande klubbarna och lär ha en av de minsta budgetarna i herrarnas superliga, men det ser vi som en spännande utmaning.

Vad kommer krävas av er för att bli ett etablerat lag?
För oss blir det viktigt att fortsätta med att våga spela vårt spel och utveckla det. Kan vi göra det, samtidigt som vi är flexibla och justerar bitar som krävs för motstånd och tempo, så har vi en bra grund att stå på spelmässigt. Sedan handlar det väldigt mycket om att ha en homogen grupp. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med gruppdynamiken och jag är säker på att vi kommer att bli ännu starkare i år när vi får större utmaningar.