Anton Cajtoft J-Södra Foto: Marcus Vilson/Marcus Vilson Photo

“Murens syfte skall i någon mån verka tvingade på motståndarens placering av bollen antingen på mål eller i straffområdet”!

Så står det i en bok om målvaktsspel som jag har hemma i bokhyllan. Men efter att fått se en hel del paradmissar när det gäller att ställa upp en mur vid frispark till motståndarna under säsongen, så tvivlar jag på att just den raden någonsin nått J-Södras målvaktstränare. Faktum är att det verkar ha gått hela föreningen förbi och ÖSK:s 1-1 mål på frispark är ett strålande bevis på just detta.

Det talas alltid om regler och principer när man hör J-Södras ledare tala i diverse offentliga sammanhang. De bör även gälla vid målvaktsspel och absolut vid frisparkar, så nedan kommer de gyllene reglerna vid offensiva frisparkar till motståndaren.

Regel nummer ett: om man skall ställa en mur till försvar, så är huvudregeln att man i någon mån skall se bollens bana trots att det står medspelare framför och täcker av en del av målet.

Regel nummer två: som målvakt utgår man alltid i från den målstolpe som står närmast frisparks-skytten, för att på så sätt minska radien för direktskott.

Regel nummer tre: man får aldrig tillåta en eller flera motståndare att stå i sin egen mur omarkerad och med möjlighet att flytta på sig, för att därigenom skapa hål som bollen kan slinka igenom.

Övrigt allmänt målvaktskunnande: man behöver oftast inte chansa i ett hörn om man ser bollens bana i 25 meter, men om man tar bort 9 av dessa 25 så får man en faslig tidsnöd likt det vi såg i går på Vallen eller emot Malmö nere på Swedbank Stadion.

Så är Cajtoft en målvakt för framtiden? Visst är han det, men det finns mycket kvar att jobba på i form av placeringsteknik, markspel samt vid fasta situationer. Kommer han att bli såld till utlandet? Inte speciellt troligt i nuläget. för bra målvaktsspel stavas rutin och det är oftast just det som klubbar med pengar vill värva in för att bibehålla kvalitén på bänken och mellan stoparna.

För övrigt är det ytterligare en tuff match på fredag emot Elfsborg. En förlust även då och mitt tips om nedflyttning som jag gav innan säsongen börjar se riktigt starkt ut. Naturligtvis vill jag ha fel, men jag vill också att laget börjar bevisa det för mig och alla vi andra som älskar fotboll på Stadsparksvallen.