IFK Göteborgs Klack Foto: Marcus Vilson

IF Göteborg har inte haft en lätt säsong hittills och det har varit många spekulationer kring laget, spelare, sportchef Mats Gren mfl. Men vad är det som gör att det gått så trögt då?

När jag växte upp så fanns det bara ett lag i Sverige, om man som undertecknad växte upp i en mellanstor stad utan ett lag i högsta eller näst högstaligan. Ett lag som faktiskt hade en chans att gå hela vägen och slå lag som Barcelona, Celtic, München eller vad de nu kunnat tänkas heta. De hade spelare som gick och handlade på Konsum, som flippade burgare på restaurang och stora delar av laget hette av någon outgrundlig anledning Glenn i förnamn.

Kortbrallorna var tajta till förbannelse och ingen av spelararna hade ens en tanke på att lira utomlands, det var laget före jaget, en för alla och alla för en. Visst man hade sitt egna lag på orten som man höll på, men när “änglarna” lirade så blev man ändå blåvitrandig ända in i själen och även en sån där “go göbbe” som man så gärna ville identifiera sig med.

Sedan går åren, profilerna och fanbärarna faller ifrån en efter en och väldigt få nya kommer till. Det är ekonomisk kris, spelarkris, arenakris och allmän kris under en massa år för de blåvita storheterna ifrån Göteborg. Minnena från förr finns kvar, inte minst i klubbhuset, men det var länge sedan något liknande de bilder som hänger på väggarna hände därute på planen i nutid.

Så är jag en bakåtsträvare med mina ovanstående rader? Naturligtvis är jag det och visst förstår även jag att tiden måste ha sin gång även i fotbollens underbara värld. Men att ligga på 11:e plats i Allsvenskan med 18 inspelade poäng efter 14 spelade omgångar är bara för dåligt helt enkelt.

Så för att göra en förändring tog föreningen till det allra vanligaste draget inom fotbollen, man sparkar tränaren och hoppas att nytt blod i ledarstaben skall förändra inställningen, attityden och resultaten ute på gräset.

Valet av Jörgen Lennartsson som tränare har förbryllat mig ända ifrån början. Även med SM-Guldet med Elfsborg och Superettan-segern med Häcken i bagaget så har jag aldrig kunnat identifiera mig med honom som tränare i IFK. Trots ovanstående meriter så känns Lennartsson inte som en klubbtränare utan en person som skall ha hand om ett landslag. Han har förmågan att binda olika karaktärer tillsammans till ett lag och få dem att känna delaktighet och hängivelse till situation, en klassisk förbundskaptens typ helt enkelt.

Men, för att fortsätta med sorgebarnet IFK Göteborg, så är det varken nuvarande tränarens, spelarna eller ledningens fel att laget befinner sig i nedre mittenriket i Allsvenskan. Det är historien och de alltid alldeles för högt ställda förväntningarna inför varje säsong som grusar till i maskineriet.

Pressen ifrån fansen är hård, de klubbansvariga velar fram och tillbaka och kortsiktiga lösningar har allt som oftast vunnit över längre och hållbara. I stället för att jobba fram en hållbar ekonomi så har “quickfix” varit agendan år efter år. Det går ett tag, men sedan kör man det i väggen för balansen uppnås aldrig mellan mål och resultat när man arbetar så.

Fortsätter ni så här så finns det en uppsamlingsserie som heter Superettan som gärna tar emot er med öppna armar. Eller kommer ni att jobba med er förening i grunden och lösa det ekonomiska och anpassa er till er egen verklighet för att sedan blicka uppåt?

Det vinns inga allsvenska segrar med den truppen ni har i år och inte heller någon större respekt hos oss ute i landet som en gång i tiden gjorde IFK Göteborg till hela Sveriges lag.

Glenn Hysén uttalade sig i GP där han sa att “IFK inte behöver några medgångssupportrar.” Glenn! Tro mig, det ni behöver just nu mer än någonsin innan är medgångssupportrar. Likt de som tog föreningen till sina hjärtan trots att vi bodde i en annan stad och som gärna åkte till Liseberg och även såg en match medan vi ändå var där!

Sorry Glenn, men den tiden är nog förbi är jag rädd. I den bästa av IFK’s tider så fanns det ju som sagt hela fyra Glenn i laget IFK Göteborg. När nu en av de fyra Glennarna uttalar sig, så gör det ju 25% av den dåtida kvartetten vilket sannolikt är ungefär samma procentantal som håller på IFK efter den här säsongen om ni inte börjar jobba långsiktigt.