Marcus Lyck Foto: SmålandsSporten/Marcus Vilson

Marcus Lyck har representerat Black Wings HC sedan 2013/14 och varit en av lagets absoluta nyckelfigurer. Nu väljer han dock att fortsätta sin karriär i Skillingaryd IS. SmålandsSporten träffade Marcus och samtalade om tiden i Black Wings och hans tankar om framtiden.

Marcus Lyck, 29, har representerat Div. 4 laget Black Wings sedan 2013/14 och han har varit en av lagets, om inte föreningens absoluta nyckelfigurer i och med sin roller som General Manager och målvakt. Men nu går flyttlasset söderut till Skillingaryd som till vardags spelar i Div. 3. En utmaning som Marcus är redo att anta.

Du lämnar Black Wings HC nu efter fyra år. Hur känns det?
Det är en konstig känsla som är svår att förklara. Jag är överlycklig, så förväntansfull och taggad att spela i Skillingaryd. Min motivation att träna har inte varit lika stark som nu, så jag är supertaggad. Samtidigt kom jag till ett Black Wings som inte var lika etablerat och jag var en av de som var med och drog ett stort lass och byggde upp föreningen. Men det är klart att det är blandade känslor. En konstig känsla helt enkelt. Men det ska bli roligt att spela i Skillingaryd.

Känner du till några spelare i klubben sedan tidigare?
Jesper Tisell har ju även han kommit till Skillingaryd från Black Wings, så han känner jag väl. Sedan känner jag några sedan innan, men det är han som jag känner att jag står närmast av dem. I alla fall av dem som står med i truppen just nu.

Trots att kapaciteten för spel i högre division fanns i Black Wings, ville man stanna i div. 4. Att du nu väljer spel i div. 3, är det ett led för dig att gå vidare?
Jag slutade att spela hockey när jag var 16 år, sen snubblade jag egentligen in igen för ca fem år sedan och började att spela med lite olika lag innan jag till slut hamnade i Black Wings. Jag trodde inte det fanns en möjlighet att jag skulle kunna spela division-tre hockey. Man måste ha en målbild. Om man spelar i division 4, kanske målbilden är att spela i division 3. Vilket det var för mig.

Suget kom tillbaka helt enkelt?
Jo, men så är det. Det här är det roligaste jag vet.

Vad var det som gjorde att du tog beslutet att byta klubb?
Jag har funderat ett tag och man kan väl säga att hockeyn har inte varit lika rolig i år som den varit tidigare säsonger. Själva våren var väl inte den bästa tiden, då jag vred och vände i mina funderingar och var nästan inne på att lägga av. Men sen hinner man vara borta några veckor och suget kommer tillbaka. Sen när denna chansen dök upp var det inget att tveka på. Black Wings har tagit en hel del steg, men kanske inte fått ut det där man vill. Och att få tävla lite mer har gett mig motivationen tillbaka. Nu lyser det i ögonen igen.

Ser man statistiskt sett så har du en räddningsprocent på 87.73% och släppte in 3.92 mål/match. Om man jämför med Skillingaryds målvakter, är du den som har näst bäst räddningsprocent och bäst när det kommer till minst antal insläppta. Hur går dina tankar där?
Nu är det visserligen ingen av fjolårets målvakter som är kvar i truppen, utan vi är två nya. Statistik absolut, men jag lever i att man inte kan jämföra med deras statistik i och med att de spelar högre upp. Givetvis kommer det att bli en utmaning. Min målsättning är att komma in och få spela matcher och få kroppen att orka. Det kommer att bli en tuffare belastning och även om jag får tro det, är jag inte purung.

Hur tycker du att Skillingaryds trupp verkar?
De hade vad jag förstår en tuff höst, men fick till ett riktigt bra flyt på våren. Det jag kan utläsa hockeymässigt, tycker jag att det ser intressant ut. Sen är det svårt att jämföra med mig visserligen, då jag aldrig har spelat i division 3, men tittar man på dem jag känner igen, tycker jag att det ser intressant ut.

Vad ser du mest fram emot?
Att tävla. Det är det bästa jag vet. Vi har inte tävlat riktigt i år i Black Wings, så att få göra det igen fullt ut, det ser jag mest fram emot. Att få vara hockeyspelare helt enkelt.

När bär det av?
Vi kör för fullt och vi är igång. Vi sommartränar och när vi går på is vet jag inte riktigt, men tippar på Augusti-September. Jag fusktränar lite visserligen, då jag är uppe i Skara och kör på is.

Du nämnde att du känner ett par spelare sedan tidigare, men vad innebär det för dig då du kommer till ett nytt lag?
Lite trygghet är det absolut. Att jag känner Jesper hjälper en hel del, men det är en smidig grupp i det hela. För var gång kommer jag in i det mer och mer och jag tror inte att jag är så svår att ha med att göra. Men det betyder jättemycket att ha några som man känner runt omkring.

Hur känns det att lämna Black Wings med tanke på de roller du haft bland annat?
Som jag sa, var med från tiden då vi knappt var en förening och jag har haft en del galna upptåg för mig för att vara med och bygga Black Wings. Det känns konstigt, men i och med att jag känner att vi tappade lite av vår identitet i år och att jag inte haft riktigt lika roligt, känns det just nu skönt och jag är förväntansfull. Jag har haft en hel del dialoger med Johan Eldh och det var speciellt att ringa och berätta mitt beslut, men Johan har skött det hela suveränt. Det kommer att kännas väldigt konstigt att se dem spela match och jag står vid sidan om och tittar. Det kommer att vara speciellt.

Kommer det kännas konstigt att dra på sig en annan matchtröja?
Nej det kommer det inte. När man är där och ska spela match och du får på dig en matchtröja, tror jag inte att du lägger något jättefokus på vad det är för tröja. Jag är så mycket tävlingsmänniska och oavsett vad jag får på mig kommer jag att tävla. Däremot ser jag extremt mycket fram emot att spela i Skillingaryds-tröjan, men jag tycker inte att det ska vara någon skillnad mellan Skillingaryds-tröjan och Black Wings-tröjan. Konstigt nog lägger jag inte någon jättefundering över det. 

Det känns som att du har varit en uttalad förste målvakt i Black Wings. Hur tror du att det blir i Skillingaryd?
Det vet jag inte om jag har varit. Jag tycker att det har varit en ganska hård konkurrens om första spade. Jag ska kämpa och slita för att få varenda sekund på isen som jag kan få. Det är min målsättning. Sen om det innebär att jag får spela fem matcher eller tjugo, det vet jag inte än. Jag är beredd att ta kampen i alla fall och ska göra mitt yttersta för att förtjäna och få istid. 

Till sist Marcus. Får vi se dig i Black Wings tröja igen i framtiden?
Det är inte omöjligt. Visst finns det möjlighet, men det är ingenting jag funderar på nu. Det är Skillingaryd som gäller just nu.

SmålandsSporten tackar Marcus Lyck och önskar honom lycka till i Skillingaryd.