Hem Landslag Nu startar The World Games – Kan bli vägen till OS för...

Nu startar The World Games – Kan bli vägen till OS för innebandyn

395
0
Kim Nilsson Sverige Foto: IFF International Floorball Federation

I dag gör innebandyn debut i det stora multisporteventet The World Games i polska Wroclaw. För första gången genom tiderna är innebandy med som en officiell medaljsport i turneringen – och det här kan bli vägen till OS.

3500 idrottare från 111 olika länder tävlar i 31 olika sporter i The World Games 20-30 juli i Wroclaw, Polen. Innebandy fanns med som en uppvisningssport i Lahti 1997, men är nu alltså för första gången med som en officiell medaljsport.

Sex nationer på herrsidan, som kvalificerade sig genom VM i december, är med i turneringen. Förutom Sverige deltar även Finland, Schweiz, Tjeckien, USA och Polen.
Det som är annorlunda jämfört med vanliga innebandyturneringar är att matcherna spelas 3×15 minuter, och att trupperna bara består av tolv utspelare och två målvakter.

I dag startar gruppspelet, och i morgon kliver Sverige in i turneringen med matcher mot USA och Schweiz. – Förhoppningen är att det ska bli en ögonöppnare för de som inte redan är frälsta och se vilken fantastisk idrott innebandy är. Man ska få uppleva farten och all den dramatik som en innebandymatch innebär. Sporten ska breddas och slå på flera ställen i världen, säger Sveriges förbundskapten Mikael Hill i ett pressmeddelande.

Medverkan i The World Games kan också bli innebandyns väg till ett olympiskt deltagande i framtiden. – Det betyder otroligt mycket. Det är jätteviktigt för innebandyn i stort att spela den här turneringen och visa upp att det ska bli en olympisk idrott, säger Sveriges forward Alexander Galante Carlström.

Alla matcher sänds live på Internationella Innebandyförbundets Youtubekanal.

Besök The World Games officiella hemsida för ytterligare information om multisporteventet.