Kevin Blomqvist Foto: SmålandsSporten/Marcus Vilson

Kevin Blomqvist,18, är spelaren som trots sin unga ålder nu tar chansen att spela i Norge. SmålandsSporten träffade Kevin på ett café i Jönköping, för att höra hans tankar kring det kommande äventyret i Norge och vägen fram till nu.

Vem är Kevin Blomqvist och hur länge har du spelat bandy?
Jag är 18 år, uppvuxen i Jönköping och började spela bandy för sex år sedan. Jag började spela bandy samma år som vi började spela 11-mannabandy på full plan helt enkelt. Så jag började egentligen väldigt sent med bandy. 

Hur kom det sig att du började med bandy?
Det var ett par i min klass som spelade och min morbror har spelat bandy i hela sitt liv. Man kan säga att jag är uppväxt med bandyn runt mig. Jag provade en hel del sporter, men det var bandyn som var min grej.

Vilka andra sporter testade du?
Jag har testade bland annat fotboll, tennis, bordtennis och cross, men det var som sagt bandyn som jag fastnade för.

Du spelade i Jönköping Bandy, men lånades ut under säsongen till några lag.
Ja, eller rättare sagt. Jag har spelat i Jönköping Bandy, men förra året spelade jag i Månsarp och därifrån lånades jag ut till Nässjös J20 och sen spelade jag också i Jönköpings Div. 2 lag.

Målet var att ta en plats i Jönköping Bandys A-lag?
Ja, det var målet från början, men sen blev jag skadad under försäsongen och kände väl mer eller mindre att mina chanser att spela i A-laget försvann lite när inte var riktigt delaktig på försäsongen. Jag valde därför att gå till ett lag där jag visste att jag skulle få speltid. Så spel i A-laget i Jönköping var aldrig möjligt då jag bytte klubb. 

Du har nu valt att skriva på ett 1-års kontrakt med norska Ready Bandy som spelar i Norges högsta liga. Hur känns det?
Det känns jätteroligt att få testa något helt nytt. Jag ser bara positiva saker med detta. Både vad gäller min utveckling som bandyspelare, men också som människa. Att flytta till en annan stad och se hur bandyn funkar bland annat i Norge.  

Hur upptäckte du Ready Bandy eller var det de som upptäckte dig?
Det är egentligen en blandning. Jag har alltid velat bo i Oslo och sen har jag en kompis kommer därifrån. Då han känner dem i laget, tipsade han mig om dem och sa att de var ute efter nya spelare, så då kom vi i kontakt med dem. Jag fick komma och provträna i vintras och det gick bra. De var nöjda.  

Vad ser du mest fram emot?
Då jag fortfarande har ett år kvar som junior, kommer jag att spela både junior och senior-bandy, vilket ger mig möjlighet att utvecklas på olika stadier. I juniorlaget kommer jag få ta väldigt mycket ansvar och ta stor plats på isen. I A-laget kommer jag i stället få lära mig att spela på så hög nivå och i den farten, vilket går ganska mycket fortare, så det blir olika saker att jobba med i de olika lagen. Det tror jag kommer att gynna mig mycket som bandyspelare. 

Vad är målet?
Målet är att ta junior och seniorguld.

Får vi se dig i svensk bandy igen i framtiden?
Absolut. Jag har en förhoppning om att komma tillbaka nästa år redan. Det är svårt att säga redan nu, men svensk bandy har kommit mycket längre än den norska. Dock är bandyn i Norge på väg upp. De har farten, men inte riktigt samma speltänk som i Sverige. Just det laget jag spelar i är väldigt svenskt, då vi har en svensk tränare och många svenska spelare. Det börjar att nå den svenska nivån, men inte riktigt i den spelmässiga delen. Så förhoppningen är att komma tillbaka till Sverige och utvecklas där än mer för att vara redo för högre nivåer.

SmålandsSporten tackar Kevin Blomqvist och önskar honom lycka till.