Sverige firar Foto: IFF

Sverige tog sin sjätte raka VM-titel i innebandy. Precis som för två år sedan efter straffdrama mot Finland och med Sara Hjorting och Amanda Johansson Delgado som matchvinnare skriver man i sitt pressmeddelande.

Nedan ser du pressmeddelandet i sin helhet

Sverige ledde finalen i slovakiska Bratislava med 4-1 och såg ut att gå mot en enkel seger. Men finskorna lyckades tack vare ett sent mål i andra perioden komma tillbaka, skapa mängder av chanser och jaga ikapp den svenska ledningen. Trots att Moa Tschöp satte 5-4 i powerplay med två och en halv minut kvar kunde finskorna få finalen till förlängning. Vera Kauppi kvitterade med klockan på 18.47.

Förlängningen blev mållös trots att båda lagen skapade en hel del farligheter. Precis som för två år sedan i Tammerfors avgjordes finalen på straffar. Och precis som då blev Amanda Johansson Delgado och Sara Hjorting (som tog fyra av fem straffar) de största hjältarna. När den svenska målvakten följsamt tog Eliisa Alankos straff så behövde Sverige aldrig lägga sin femte utan laget rusade in på planen för att fira guldet.

VISSTE DU ATT
– Det var Sveriges sjätte raka VM-guld på damsidan.

– Sara Hjorting byttes in under straffläggningen i VM-finalen för två år sedan och blev hjälte. Den succén upprepades när hon tog fyra av fem finska straffar i Bratislava.

– Förbundskapten Andreas Lundmarks sista match slutade med andra guldet för honom. Nu blir han assisterande förbundskapten för herrarna. Åsa Karlsson tar över damerna.

– Amanda Johansson Delgado satte två straffar för två år sedan. Nu var hon nervig inför sin straff, frågade om råd och klev sedan in och avgjorde.

– Anna Wijk och Isabell Krantz har nu fem VM-guld var.

– Ellen Rasmussen skulle ha lagt den sista svenska straffen men behövde inte eftersom att Sara Hjorting räddade Finlands femte straff.

CITAT
Amanda Johansson Delgado
— Jag stod och velade väldigt länge om jag skulle skjuta eller dra när det var dags för mig att lägga min straff. Jag frågade både Andreas Lundmark och Anna Wijk om råd för jag var nervös innan. Men det blev bra till slut. Det kändes otroligt när den satt och vi vann.

Sara Hjorting
— Helt enormt att avsluta på det här sättet igen. Häftigt. Jag älskar straffar och kände att jag hade ett mentalt övertag på Finland för jag har tagit de flesta av deras straffar de senaste åren. Där är jag stark. Känslan att gå ut och veta att tar jag den här straffen då tar vi VM-guld är otrolig. När jag räddade den sista tog det någon sekund innan jag reflekterade att vi faktiskt vunnit. Sedan såg jag alla komma springande. En obeskrivlig känsla.

Emelie Wibron
— När det var min tur att lägga straff kändes som det var dags att spräcka nollan i straffläggningen. Jag bestämde mig på förhand att köra på den varianten jag gjorde. Inget att fundera på utan bara göra den fullt ut. Den har suttit nästan alltid när jag tränat på den men man vet aldrig, det kan komma in nerver. Det kändes fantastiskt och helt fantastiskt när Sara Hjorting tog den sista. Både lycka och lättnad eftersom att vi tappade 4-1-ledningen.

Malin Andréason
— Magiskt. Fantastiskt. Underbart. Helt sjukt. Och det är exakt samma spelare som klev fram nu som i Tammerfors. Hjorting och DJ. Det är helt sjukt.

Iza Rydfjäll
— Otroligt. Vi gjorde en favorit i repris från förra VM. Det är så mycket känslor, så mycket glädje och jag är så stolt över alla. Jag är så lycklig bara.

Anna Wijk
— Helt fantastiskt. Jag är sjukt tagen. Det är exakt samma sak som vid förra VM-finalen. Det är starkt av oss att ta oss ur det ändå. Jag är imponerad och stolt över att vara lagkapten för det här laget. Det går inte att ranka gulden, alla betyder mycket. Men det var otroligt stort att som lagkapten få lyfta bucklan.

Andreas Lundmark
— Sjukt att det var Sara Hjorting och Amanda ”DJ” Johansson Delgado som gjorde det igen. DJ kom fram till mig inför sin straff och frågade ”ska jag gå vänster, höger eller skjuta. Vad ska jag göra? Jag har ingen aning.” Hon var helt nervig i det läget. Jag sa: ”Bestäm dig för något bara och då sa hon att hon skulle gå höger. Gör det, sa jag.” Och så gjorde hon det. Målvakten chansade vänster. Jag var säker på att Hjorting skulle rädda. Efter 1-1 i straffläggningen sa jag att det var klart. Jag var inte nervös under straffarna. Det här var min sista match, jag vet inte vad jag ska säga. Det är bara glädje.

MATCHFAKTA
VM-final i O Nepelu Arena (Bratislava, Slovakien)
Sverige-Finland 6-5 efter straffar (2-1, 2-1, 1-3, 0-0, 1-0)
Utvisningar: SVE 3×2 min, FIN 2×2 min
Domare: Martin Reichelt, Tomas Kostinek
Publik: 3 664

Första perioden:
1-0 (09.07) Sofia Joelsson (Alice Granstedt)
1-1 (10.15) Veera Kauppi (Oona Kauppi)
2-1 (15.05) Sara Steen (Frida Norström)

Andra perioden:
3-1 (03.00) Amanda Delgado Johansson (Stephanie Boberg)
4-1 (09.24) Amanda Delgado Johansson (Sara Steen)
4-2 (18.46) Nina Rantala (Veera Kauppi)

Tredje perioden:
4-3 (08.05) Oona Kauppi (Nina Rantala)
4-4 (10.03) Veera Kauppi (My Kippilä)
5-4 (17.35) Moa Tschöp (Amanda Delgado Johansson)
5-5 (18.47) Vera Kauppi (My Kippilä)

Sudden death:
Inga Mål

Straffar
6-5 Amanda Johansson Delgado